Markant Landboforenings-aftryk på Vestermølle

Udgivet d. 18-03-2024 | Sabrina Brohus

Da Landboforeningerne Odder-Skanderborg, Kronjylland, Djursland, Samsø og Østjysk for et par år siden nedlagde et fælles debatforum, var der 175.000 kroner tilbage i kassen, og det beløb blev doneret til Vestermølle Møllelaug.

Tillagt midler fra Mejeriforeningen og fonde med landbrugstilknytning gav det Møllelauget mulighed for at etablere en vandresti omkring mølledammen og lave en skulpturpark i haven øst for hovedbygningen.

Den 12. marts var der indvielse af stien og afsløringer af kunstværker lavet af skulptør Thomas Andersson. Andelsbevægelsens store foregangsmand fra 1885 til sin død i 1928, Anders Nielsen, havde formandsposten i Skanderborg Landboforening som udgangspunkt for sit landsdækkende virke. Hans hustru Kirstine var i det daglige bonden på gården, men også udadvendt i sit virke. Nu står der i haven på Vestermølle mindesten for begge, og Anders’ slogan på en tredje sten: VÆR DIG SELV, MEN IKKE DIG SELV NOK. Stenene kommer fra nuværende landboforenings-formands marker, Ole Larsen i Mjesing. Afsløringerne blev foretaget af tidligere folketingsmedlem og borgmester i Ikast-Brande, lige nu kandidat til Europa-Parlamentet, Carsten Kissmeyer, netop pensioneret kontorchef i EU Kommissionen Søren Kissmeyer Nielsen og deres kusine Lene Kissmeyer Nielsen, alle tre oldebørn af Kirstine og Anders Nielsen.

Bag stenene ses formændene for ovennævnte fem landboforeninger, fra venstre Hans Gæmelke, Djursland, Henrik Nielsen, Østjysk, Henrik Øster, Samsø, Christian G. Jensen, Kronjylland, og Ole Larsen, Odder-Skanderborg.

På det andet foto ses skulptør Thomas Andersson ved sit værk Danmarksstelen, som på fem tilhuggede granitblokke bærer 20 bronzestøbninger, der illustrerer nedslag i danmarkshistorien fra stavnsbåndets ophævelse i 1788 til velfærdssamfundet i dag. De 20 titler er indhugget i soklen.

Møllelauget inviterer til guidede rundvisninger på Vestermølle, gerne grupper – fra fætter/kusinefester til foreningsudflugter. Sæt god tid af, evt. også til en kop kaffe eller et måltid i Restaurant Vestermølle. Kontakt Møllelaugets formand Jørgen Lund Christiansen på 4050 0333 – eller jlc@jlundc.dk.

 

Seneste nyheder
Har du fået styr på den nye bogføringslov? Læs mere
Besøg fra Europa-Parlamentet Læs mere
Urimeligt at skulle tilpasse sig med så kort varse… Læs mere
Landboforeningen inviterer til bedriftsbesøg hos S… Læs mere
Ny måde at indberette moms på direkte fra dit regn… Læs mere

Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev