Formanden fik inputs til kommende politikerbesøg

Udgivet d. 26-06-2023 | Sabrina Brohus

Mælkeproducenterne er de, som bliver hårdest ramt, når vi taler klimaindsatser og reduktionsmål. Landbrug & Fødevarer har netop udsendt en klimaplan frem mod 2030, om hvordan de fremstiller løsninger og forslag til, hvordan fødevareerhvervet kan reducere deres CO2-udledning og samtidig leve op til Danmarks klimamål. Og det var netop mælkeproducenternes klimatiltag og indsatser, som var på dagsordenen, da Hans Gæmelke, formand for Djursland Landboforening, inviterede sig selv til en køkkenbordssamtale med to af foreningens mælkeproducenter. Hans Gæmelke ønskede med mødet at få konkrete inputs til et kommende politikerbesøg, som bestyrelsen i Djursland Landboforening har arrangeret hos Mogens Hjort Jensen, formand for Kvægbrugsudvalget i Djursland Landboforening.

Mødet blev afholdt hos Mathias Hedegaard Hansen, som ejer og driver ”Enegård” ved Balle med 153 jerseykøer. På mødet var også Thomas Bager inviteret, som driver en ejendom nær Grenaa med 240 malkekvæg.

På mødet blev Arlas klimatjek vendt samt de klimatiltag, som de to mælkeproducenter allerede har iværksat. Der blev talt om landbrugets klimamål helt generelt, men også et af de mest effektive klimatiltag lige nu - udtagning af lavbundsjorde. Naturligvis blev de måske kommende CO2 afgifter diskuteret.

”Min personlige mening er, at der kommer en CO2 afgift. Vi ved naturligvis ikke, hvordan den bliver udmøntet – vi venter alle på Svarer-udvalgets rapport, men i mellemtiden skal vi arbejde for, at klimakravene kommer til at lande på en ordentlig måde”, lød det fra Hans Gæmelke.

De to mælkeproducenter havde særligt to ting, som de gerne så, at formanden tog med fra mødet.

”Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik mere forskning ind – at forskning og dermed evidens gik hånd i hånd med de tiltag, som kommer. Så vi ved, at vi sætter ind de rigtige steder”, lød det fra Thomas Bager og Mathias Hedegaard Hansen supplerede:

”Til dagligt så går vi og optimerer alt det, vi kan – vi forsøger altid at få mere ud af tingene på en ordentlig måde. Landbrugserhvervet har flyttet sig meget de sidste år, og landbruget bliver i dag drevet langt mere professionelt – som en virksomhed. Vi anerkender bestemt, at vi skal tage del i klimaindsatsen, men det skal også være rimeligt. Vi skal også kunne drive vores forretning”, mener Mathias

Seneste nyheder
Ny måde at indberette moms på direkte fra dit regn… Læs mere
Bedriftsbesøg: Vi tager til Balle Læs mere
Nu skal vi lave yoghurt Læs mere
SEGES Innovation inviterer til fødevarekonference Læs mere
Ny tilskudsordning giver tilskud til at udtage lan… Læs mere

Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev