Nytårshilsen fra formanden

Udgivet d. 03-01-2024 | Sabrina Brohus

Landbruget står fortsat i 2024 foran betydelige krav og forventninger. Vi kommer unægteligt til at tale om landbrugets udledning af næringsstoffer og reduktionskrav til nedbringelse af landbrugets CO2 udslip. I efteråret 2023 blev landmændene på Djursland præsenteret for Landbrugsstyrelsens nye kort over indsatskrav til efterafgrøder, som viste et pludseligt og enormt stort indsatskrav på Djursland. Et indsatskrav, som betyder, at vi har landmænd, som ender med op mod 60 procent efterafgrøder og efterfølgende vårafgrøder. De krav har absolut ingen hold i virkeligheden, og derfor sendte jeg et åbent brev til både Miljøministeren, Føde­vareministeren og Finansministeren, hvor jeg bad ministrene redegøre for, hvordan vandområdet ud for Djursland gik fra at være robust overfor kvælstof til at være overbelastet med kvælstof. Desuden bad jeg dem om at udskyde det massive krav om målrettede efterafgrø­der til efter Regeringens genbesøg af Vandområdepla­nen i 2024.

I svaret fra Miljøministeren er det mest opløftende, at Regeringen lover at se på det faglige grundlag igen i forbindelse med genbesøget. Jeg håber virkelig, at der ved genbesøget især vil være fokus på, at bidraget af kvælstofudvask­ning fra dansk landbrug kun har en lille betydning for mængden af næringsstoffer i Kattegat.

Det er min forventning, at det bliver et krav i den nærmeste fremtid, at vi skal reducere både vores næringsstofudvaskning i et vist omfang og vores CO2-udledning. Den billigste måde at gøre det på er ved at indgå i projek­ter om udtagning af lavbundsjord, vådområder og mi­nivådområder. Min opfordring lyder derfor på, at man bør få undersøgt potentialet og mulighederne på sin ejendom – landbruget er nødt til at levere på de frivillige virkemidler. Alternativet er tvungne ordninger med store omkostninger til følge.

Jeg ønsker jer alle et godt nytår

Seneste nyheder
Bedriftsbesøg: Vi tager til Balle Læs mere
Nu skal vi lave yoghurt Læs mere
SEGES Innovation inviterer til fødevarekonference Læs mere
Ny tilskudsordning giver tilskud til at udtage lan… Læs mere
Byggematerialer til håndværkerpris hos Brødrene A … Læs mere

Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev