Kravene til din sprøjtejournal skærpes den 1. august
Udgivet d. 04-07-2025 | Sabrina BrohusNår ”Bekendtgørelse om supplerende bestemmelser om sprøjtejournal for professionelle brugere af plantebeskyttelsesmidler og indberetningspligt for visse jordbrugsvirksomheder” træder i kraft den 1. august 2025, er der fire væsentlige ændringer, som du som landmand skal være opmærksom på.
Kravene til din sprøjtejournal skærpes den 1. august, og der er fire forhold, som du skal være særligt opmærksom på, lyder det fra Christina H. Siegumfeldt, planteavlskonsulent, Djursland Landboforening.
For det første bliver det et krav, at sprøjtejournalen skal føres digitalt – der er en overgangsperiode frem til planperiode 2029-30, hvilket betyder, at sprøjtejournalen fra 1. august 2025 til 31. juli 2029 fortsat må føres enten på papir eller elektronisk.
”Der er ganske vist en overgangsperiode, men vi anbefaler, at man allerede nu går over til at føre sprøjtejournalen elektronisk, så man på den måde er forberedt til 2029-30”, lyder det fra Christina H. Siegumfeldt.
Der er dog tre krav, som man skal være særligt opmærksom på allerede nu. Der vil fra 1. august være krav om indberetning på markniveau – det er ikke længere muligt at lave indberetninger på afgrødeniveau. Derudover er der krav om angivelse af vækststadie ved anvendelse af plantebeskyttelsesmidler – gælder for alle typer plantebeskyttelsesmidler; ukrudt-, svampe-, vækstregulering- og skadedyrsmidler. Ved anvendelse af skadedyrsmidler med bi-mærker skal der ligeledes registreres klokkeslæt for udbringning, hvis midlerne anvendes i en blomstrende afgrøde.
Sidst, men ikke mindst, er der krav om, at sprøjtejournal for udført sprøjtearbejde af maskinstationer skal gives til jordbrugeren umiddelbart efter udført opgave, og maskinstationen skal have kopi liggende i virksomheden. Der bliver derfor ikke mulighed for at ”eftersende” en sprøjtejournal ved eventuel kontrol - den skal være liggende på bedriften og ajourført.
”Den seneste kontrolstatistik fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og vandmiljø (SGAV) viser en betydelig overtrædelse af korrekt anvendelse og håndtering af beskyttelsesmidler. De overtrædelser skal reduceres, og det kan man som landmand nemt gøre, hvis man bruger FarmTracking”.
Netop fordi, at flertallet af overtrædelserne skyldes besiddelse af ulovligt dansk middel (midler, hvor godkendelsen er udløbet, nye registreringsnumre eller ulæselige etiketter) – efterfulgt af overtrædelser med manglende eller mangelfuld sprøjtejournal, anbefaler planteavlskonsulenten, at man bruger KemiTjek til at undgå overtrædelsen om ”besiddelse af ulovlige danske midler” og FarmTracking til at overholde reglerne om ”manglende eller mangelfuld sprøjtejournal”.
”Med KemiTjek kan man scanne stregkoderne på kemidunkene og få et øjeblikkeligt svar på midlets godkendelses-status – KemiTjek arbejder sammen med FarmTracking, som vi anbefaler til ajourføring og kontrol af korrekt anvendelse af plantebeskyttelsesmidler og til at opfylde kravene fra 1. august”.
Med FarmTracking kan du som landmand nemt håndtere sprøjtejournalen på din bedrift. FarmTracking tjekker blandt andet, om den planlagte sprøjteopgave er lovlig i forhold til afgrøde, dosis, vækststadie. For de bedrifter, som får sprøjtearbejdet udført af maskinstation/nabo, kan der laves en datadeling af adgangen til FarmTracking, så maskinstationen får adgang til din bedrift via deres login. På den måde kan sprøjteføreren registrere sprøjteopgaven i det sekund, sprøjten forlader marken – og du har en lovlig og ajourført sprøjtejournal.
”Det koster naturligvis lidt af have et abonnement på FarmTracking, men det er intet i forhold til de bøder, der udstedes efter én enkelt overtrædelse ved et kontrolbesøg”.