Syddjurs Kommune trækker et fælles biogasanlæg på Djursland i langdrag

Udgivet d. 13-06-2023 | Sabrina Brohus

Syddjurs Kommune har netop valgt at sende nye placeringer for et fælles biogasanlæg på Djursland i høring. En beslutning, som forsinker landmandens og kommunens grønne omstilling med flere år, mener formanden for Djursland Landboforening. ”Jeg er fuldstændig målløs”, lyder det fra Hans Gæmelke.

I flere år har landmændene på Djursland kæmpet for et nyt fælles biogasanlæg på Djursland, som udover at kunne gavne kommunens grønne omstilling, også ville kunne give områdets landmænd en nødvendig håndsrækning i arbejdet med at sænke deres klimaaftryk. Den mulighed har Syddjurs Kommune nu trukket i langdrag ved at sende nye placeringer af det kommende anlæg i høring. En beslutning, som allerede fra start kan være fyldt med udfordringer.

”Kommunen vælger for eksempel at sende nogle arealer ved Kolstrup - nord for rute 16 - i høring. De arealer tilhører en landmand, som under ingen omstændigheder ønsker at sælge sin jord. Desuden ligger projektet tæt op af en skov, så der skal søges dispensation til projektet. De godkendelser tager lang tid at få. Jeg er fuldstændig målløs. Jeg var overbevist om, at kommunen anerkendte vigtigheden af et nyt fælles biogasanlæg på Djursland for os landmænd, og så laver de dette stunt, som kan komme til at sætte os år tilbage”, understreger Hans Gæmelke, formand for Djursland Landboforening.

”Der er noget, der ikke stemmer”.

Økonomiudvalget i Syddjurs Kommune igangsatte i marts 2023 en screening, som havde til formål at finde potentielt egnede arealer til et fælles biogasanlæg på Djursland. Baggrunden for igangsættelsen af screeningen – som er lavet af Niras – skete på baggrund af ansøgningen fra Brdr. Thorsen Biogas I/S, som ønsker at udvide det eksisterende biogasanlæg ved Nimtofte.

”I rapporten er der tale om i alt fem mulige placeringer. Vi var af den opfattelse, at alle fem placeringer skulle sendes i høring, men nu vælger kommunen kun at sende to placeringer i høring, og uden den ansøgte.  Her står Brdr. Thorsen med et færdigt projekt, hvor der står investorer klar i kulissen, og så vælger kommunen at starte forfra med nye placeringer, hvor problemerne allerede står i kø fra start”, mener Hans Gæmelke.

I sagsfremstillingen til Erhvervs- og planudvalget fra onsdag den 7. juni står der, at: administrationen vurderer, at et fælles biogasanlæg af denne størrelse rummer store fordele, da det i høj grad spiller ind i den grønne omstilling, og også kan bidrage til mindre udvaskning af nitrat på Djursland. Det er endvidere administrationens opfattelse, at etableringen af et fælles biogasanlæg bakkes op af landbrugserhvervet i kommunen. 

”Vi er over 100 landmænd, der er klar til at levere til et nyt anlæg. Vi har dannet en leverandørforening og samarbejdet med kommunen hele vejen. Vi landmænd har brug for et fælles biogasanlæg nu – vi kan ikke vente flere år”.

Seneste nyheder
Ny måde at indberette moms på direkte fra dit regn… Læs mere
Bedriftsbesøg: Vi tager til Balle Læs mere
Nu skal vi lave yoghurt Læs mere
SEGES Innovation inviterer til fødevarekonference Læs mere
Ny tilskudsordning giver tilskud til at udtage lan… Læs mere

Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev