Nyt indsatsbehov for målrettet kvælstofregulering gælder allerede fra 2024

Udgivet d. 15-09-2023 | Sabrina Brohus

Det nye indsatsbehov i målrettet kvælstofregulering vil allerede være gældende fra 2024. Fordelingen i kystvandoplandene vil ændre sig fra tidligere år, og tilskuddet bliver hævet.

I 2024 skal den målrettede kvælstofregulering sikre en kvælstofindsats på 3.500 tons N. Den samlede kvælstofreduktion, der skal hentes på landsplan, er dermed på samme niveau som de seneste år.

Miljøministeriet offentliggjorde i juni 2023 Vandområdeplanerne for 3. planperiode (2021-2027). Med de nye vandområdeplaner vil fordelingen af indsatsen blive ændret allerede i 2024. Nogle områder vil opleve højere indsatsbehov end tidligere, mens andre går fri.

”Vi var klar over, at der ville komme en ændring i indsatsbehovet i den målrettede kvælstofregulering, men at den allerede er gældende fra efteråret 2024, kommer bag på os. På Djursland kommer det til at betyde, at de bedrifter, der før har været omfattet af et krav om målrettet kvælstofregulering i kystvandoplandet Randers Fjord, nu er undtaget, hvorimod størstedelen af Djursland, som tidligere har været undtaget, nu er omfattet. Det er en ret omfattende ændring, og de bedrifter, som bliver omfattet af det nye indsatsbehov i efteråret 2024, kommer til at tage mange efterafgrødealternativer i brug for at opfylde kravet til målrettet regulering.”, forklarer Christina H. Siegumfeldt, planteavlskonsulent, Djursland Landboforening.

Der vil fortsat kunne anvendes et udvalg af efterafgrødealternativer til at opfylde krav til målrettet regulering.  

Tilskudssatsen hæves

I forbindelse med overgangen til de nye vandområdeplaner hæver styrelsen tilskudssatsen fra de hidtidige 500 kr. til 673 kr. per hektar efterafgrøder i 2024. Den nye sats tager bl.a. højde for det højere indsatsbehov, som nogle vil opleve med den nye indsatsfordeling. Satsen er baseret på en genberegning af kompensationsbehovet, som er foretaget af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

Se kort over det vejledende indsatsbehov

Landbrugsstyrelsen har på baggrund af de nye vandområdeplaner udarbejdet et kort over de områder, hvor der vil være et indsatsbehov i 2024.

Indsatsbehovet er vist i procent af efterafgrødegrundarealet i de enkelte kystvandoplande, hvor der er behov for en kvælstofindsats for at reducere udledningen af kvælstof til vores kystvande.

I 2024 er den øvre grænse for det vejledende indsatsbehov 44,2 pct. af efterafgrødegrundarealet.

Indsatsbehovet er vejledende. Indsatsen er opgjort med den andel af efterafgrødearealet, der skal etableres efterafgrøder eller alternativer på ved en gennemsnitlig, jævn placering. Det endelige areal med efterafgrøder eller alternativer, der skal til for at hente indsatsbehovet, afhænger af, hvor stor kvælstoftilbageholdelse (retention) der er på de marker, der søges tilskud på.

Seneste nyheder
Landboforeningen står klar på årets Landbrugsmesse… Læs mere
Landboforeningen ansætter 3 nye medarbejdere Læs mere
Årets første bedriftsbesøg Læs mere
Vild med maskiner? Kom til bedriftsbesøg hos Kni M… Læs mere
Stemningsbilleder fra weekendens markedsdag Læs mere

Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev