Majshøsten er startet: Hold skarpt øje med hanespore

Udgivet d. 22-09-2022 | Sabrina Brohus

Hanespore er et stort problem i Danmark, og nu ses den også i flere majsmarker på Djursland. Konsulenterne i Djursland Landboforening opfordrer til, at man får set sine majsmarker igennem og får kortlagt omfanget af hanesporen, så man kan tage sine forholdsregler.

Sidste år så konsulenterne i Djursland Landboforening hanespore i en lille del af majsmarkerne på Djursland – i år er omfanget langt større. Majshøsten er i gang, og det stigende problem med hanespore får konsulenterne til at sende en opfordring til, at man får set sine majsmarker igennem, så omfanget af hanespore på Djursland kan blive kortlagt.

”Vi ser typisk hanespore ved indkørslen til marken, hvor den nok kommer med finsnitteren eller med frakørselsvogne. Det er vigtigt, at man beder sin maskinstation om, at de skal feje skærebordet af, inden de går i gang i marken. Det ville være allerbedst at blæse skærebordet af med trykluft, men alternativt er det rigtig fint med en kost. Det er ligeledes vigtigt, at hjulskærmene, hvor der ligger afgrøderester, også fejes af.”, lyder det fra Jakob Ulstrup, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening.

Bekæmpelse: Sædskifte er vejen frem

Konsulenterne i landboforeningen forudser, at man indenfor de næste par år vil finde hanespore i langt de fleste majsmarker, men desværre også i andre afgrøder, da hanespore er meget svær at bekæmpe. Hanespore sætter mange frø – faktisk kan en enkelt plante have mindst 2000 frø, og planten har en lang fremspiringsproces, som strækker sig helt fra maj til august.

Men selvom hanespore kan forekomme i alle afgrøder, er den først og fremmest et problem i majs, da den såes senere og konkurrerer dårligt, da det er en åben rækkeafgrøde. Derfor skal hanespore også forebygges ved at sætte majsen ind i et sædskifte fremfor at dyrke majs efter majs.

”Hanespore er svær og dyr at bekæmpe kemisk, og den er stort set umulig at udslette. Ved at sætte majsen ind i et sædskifte forbygger man både problemet, men også udviklingen herbicidresistens, som vi frygter kommer, når vi skal op og bruge så store doser. Derfor er det lige nu rigtig vigtigt at have et øget fokus på at mindske spredningen ved at blæse eller feje skærebordet på snitter og vognene, inden de kører i marken og forlader den igen”, forklarer Jakob Ulstrup.

Seneste nyheder
Stemningsbilleder fra bedriftsbesøget hos Enslev A… Læs mere
Mød fødevareministeren til en snak om CO2 og vandp… Læs mere
Stemningsbilleder fra Bøgebakkegård Læs mere
Bedriftsbesøg på Det Grønne Museum Læs mere
Hilsen fra formanden Læs mere

Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev